Açılış ve Tanıtım Porgramı Öğrencilerin Sunum ve Araştırmaları ile Gerçekleştirildi.

01.10.2019

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 2019-2020 ders yılını 23 Eylül 2019 tarihinde öğrencilerin saha araştırmalarının sunulduğu bir sempozyum ile açtı. Öğrenciler Doç. Dr. Lütfi Sunar’ın danışmanlığında Türkiye’nin Toplumsal Yapısı dersi kapsamında gerçekleştirdikleri Fikirtepe’de Değişim ve Sosyal Hayat araştırmalarını sundular.

Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Uğur Zeynep Güven’in, Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cihan’ın ve Doç. Dr. Lütfi Sunar’ın açılış konuşmaları ile başlayan programda bölüm öğrencilerinin hazırladığı oryantasyon programı da gerçekleştirildi. Doç. Dr. Uğur Zeynep Güven; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji bölümünü kazanmış genç sosyolog adaylarına, “üniversitede verilen eğitimin usta çırak ilişkisi üzerinden yürüdüğünü, mesleği sahada deneyimleyerek dört yılın sonunda buradan birer sosyolog ünvanlıyla mezun olunacağını, bunun yanı sıra üniversitede Erasmus, Farabi, Yan Dal ve Çift Ana Dal gibi öğrencinin eğitime farklı kulvarlarda ulaşma imkanının olduğunu” dile getirdi.

Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cihan Fikirtepe’nin tarihi ve sosyal yapısına dair bilgilendirici bir konuşma yaptı. Fikirtepe’nin yerleşime açılması ve kentsel dönüşüme uğramasının temelinde konum, ulaşım ve iş imkanlarının olduğundan bahseden Cihan, bir şehrin veya bölgenin isimlerinin anlamını bilmenin bir sosyoloğun görevi olduğunu belirtti. Bu bağlamda Medeniyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümünün araştırma ve bilgi üretme odaklı bir eğitim yapmakta olduğunu ve öğrencileri de bu sürece katmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.

Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lütfi Sunar ise konuşmasında öğrencilere “sosyoloğun ayağı çamurlu olur” sözü etrafında toplumsal araştırmaların saha çalışmalarının önemini dile getirdi. Sunar konuşmasında “Ben bu dersi sosyoloji üçüncü sınıflara verirken arkamızda duran Fikirtepe gibi bir sosyal vakanın çalışılması gerektiğini ve böyle bir gerçekliği görmemezlikten gelmemeliyiz demiştim. Sosyolog olduğunu en çok saha da hisseden öğrencilerimiz işi sahiplenerek, uzun uğraşlar sonucunda güzel çalışmalar ortaya çıkardılar” dedi.

Programın birinci kısmının devamında dördüncü sınıf öğrencilerinin bölüm, üniversite yaşamı ve İstanbul’daki imkanlar ile ilgili hazırladıkları sunumlar gerçekleştirildi. Günün geri kalanında ise Sosyoloji Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri Doç. Dr. Lütfi Sunar’ın danışmanlığında Türkiye’nin Toplumsal Yapısı dersi kapsamında gerçekleştirdikleri Fikirtepe de Değişim ve Sosyal Hayat araştırmalarını sundular. Yoğun bir katılım ve ilgi ile gerçekleşen program toplu fotoğraf çekimi ile neticelendi.