Kitabın Ortası Serisinin 12. Gerçekleştirdik!
Dr. Öğr. Üyesi Ali Haydar Beşer, Erol Güngör’ün en fazla ilgi gören ve 1981’de yayımlanan "İslamın Bugünkü Meseleleri" adlı kitabını değerlendirdi.
Beşer, kitabı Güngör’ün genel düşüncesi içerisindeki yeri ve metnin yazıldığı dönem bağlamında tartıştı. Milliyetçi-muhafazakar bir perspektife sahip olan Güngör’ün düşüncelerini bu metin bağlamında, İslamcılıkla da ilişkili biçimde gündeme aldı ve metnin sorunsallaştırdığı ana temalara değindi. Bu bağlamda Beşer, Güngör’ün dini sadece kültürün bir unsuru olarak değil doğrudan bir mesela olarak ele aldığını ve kitapta sistematik bir tasnif olmasa da belirli temaların bir arada toplandığını belirtti. Kitapta Göngör’ün özellikle uyanış üzerinden bir konumlanış yapmaya çalıştığın ve uyanışın postkolonyal teori ile ilişkilendirilebileceğini ve bu uyanışın özelliklerine değindi.
Erol Güngör’ün niye geri kaldık? sorusunu sadece bir şeyi dikkate alarak değerlendirmediğini bütünlüklü bir mesele olarak gördüğünü vurguladı. Aynı zamanda Beşer, burada özellikle fikri anlamda yaşanmış sürece vurgu yapıldığını belitti. Güngör’ün kitapta çok kapsamlı ve derinlikli bir Medeniyet açıklaması yapmazken kültür kadar açıklayıcı olmadığını medeniyeti zaman zaman kültür yerine de koyarak kullandığına değindi.
Sonuç olarak Beşer, Güngör’ün İslam dünyasını yedinden ayağa kalkacaksa bunun siyaset değil düşünce yoluyla, eğitimle geçebileceğine inandığını kitapta bunu ortaya çıkardığına değindi. Ardından programımız soru cevap faslıyla son buldu.